Stanovisko SKU k vyjadreniam o šikanovaní zo strany učiteľov

Slovenská komora učiteľov ako stavovská organizácia obhajujúca záujmy učiteľov musí reagovať na slová ministra školstva SR p. Čaploviča, ktoré zverejnili 15.12. 2013 tlačová agentúra TASR: „...na pocit šťastia u detí má vplyv učiteľ, prostredie školy, ale aj rastúca agresivita či šikana. Ale nielen šikana zo strany učiteľa, ale aj medzi deťmi. Dôležité je, aby sme tieto veci vedeli identifikovať a prijať isté opatrenia, aby sme učiteľom aj deťom pomohli, aby to bolo rodinné prostredie." a 14.12. tlačová agentúra SITA: „To ich srdiečko, čo povedalo, že sú nešťastné, tak to vyplýva aj z toho, aký je učiteľ, aké je tam prostredie a možnože často má na to vplyv silnejúca agresivita a šikana nielen zo strany učiteľa, ale aj medzi deťmi."

Domnievame sa, že takýmito verejnými a ničím nepodloženými faktami umocnenými termínom „šikana" sa neposúva spoločenský status učiteľov, deklarovaný mnohými vyjadreniami ministra školstva, ba opačne, tak závažné vyjadrenia degradujú obetavosť učiteľov a ich snahu konsolidovať a plátať výrazné „diery" nášho školského systému, za ktoré nemôžu niesť zodpovednosť. Vyjadrenia p. ministra Dušana Čaploviča vyvolávajú dojem, akoby šikanovanie žiakov zo strany učiteľov bolo bežným javom vyskytujúcim sa v našich školách. Proti tomu protestujeme, nakoľko to nevyplýva ani z našej priamej pedagogickej skúsenosti, ani z posledne publikovanej Správy o stave a úrovni výchovy a vzdelávania v školách a v školských zariadeniach v Slovenskej republike za šk. rok 2011/2012 vypracovanou Štátnou školskou inšpekciou a ani zo správ OECD a EÚ.

Naopak, z vyššie menovanej správy ŠŠI vyplýva, že učiteľ je hneď na druhom mieste po rodičoch, komu sa žiaci o šikanovaní zo strany spolužiakov zdôveria, pred kamarátmi a spolužiakmi. A sú to práve väčšinou triedni učitelia, ktorí veľmi chúlostivý a citlivý problém riešia a obetiam pomáhajú. Za ostatné roky sa v oblasti stanovenia, čo všetko vlastne šikanovanie je, ako ho včas diagnostikovať a ako problém vyriešiť, urobil obrovský pokrok. Okrem toho, učitelia často riešia aj celkom nové formy šikanovania, napríklad na sociálnych sieťach. Riešia ich a riešiť budú, aj keď na ne doteraz neboli školení a odohrávajú sa mimo školy, jednoducho preto, že to patrí k ich práci.

Správa ŠŠI ďalej uvádza, že v školskom roku 2011/2012 zaznamenali na učiteľov celkovo 131 podaní (29% zo všetkých podaní), ktoré vyčítali učiteľom najmä neobjektívnu klasifikáciu, nedostatočnú komunikáciu s rodičmi, nedodržiavanie pracovného času, neplnenie osnov, nízku úroveň vzdelávacieho procesu, nepedagogické správanie (psychický nátlak, ponižovanie, urážanie, fyzické tresty), neriešenie šikanovania. Správa bližšie nešpecifikuje pomer nepedagogického správania na množstve podaní voči učiteľom. Pri celkovom počte učiteľov (asi 55 000) možno preto považovať nepedagogické správanie učiteľov za celkom marginálny jav, ktorý nemôže mať vážny vplyv na to, či sa žiaci v škole cítia šťastní. Ani v samotnej štúdii OECD sa nikde neuvádza, že významným zdrojom šikanovania v škole je učiteľ.

Vážený pán minister, týmto vás žiadame o vysvetlenie, pretože za problémom nešťastných žiakov vidíte šikanujúcich učiteľov a z toho nám je naozaj veľmi smutno. Vo svojom vyjadrení spomínate, že by sa vám páčilo rodinné prostredie a chcete pomôcť učiteľom. Treba začať jednoznačne finančným posilnením rezortu, ktorý riadite, pokračovať materiálnym vybavením škôl a modernými  učebnými pomôckami, opravou škôl, odbúraním byrokracie, prijatím účinnej legislatívy, obmedzením inšpekcie, ale v prvom rade dôverou. Dôverou a podporou učiteľom, vďaka ktorým sa slovenské školstvo „drží na nohách".

Správna rada Slovenskej komory učiteľov

Dátum pridaniaStreda, 18. December, 2013 @15:40

Milan laurinec napísal:

Neviem, či spomínate moji prevažne neznámi kolegovia. Písal som Vám o tom, že je zbytočné sa chodiť doprosovať ku zločincom. Nemáte chodiť ako prosebníci, ale postaviť sa vedľa nás, napr. teraz na Občianskom odpore.
Ale keď ste radšej volili byť ticho – tu máte odpoveď. Z neba Vás tá istá osoba posiela do pekla. A nebude to lepšie, pokiaľ Vy takýmto ľuďom nedáte najavo, že ak tu niekto šikanuje niekoho, tak to je práve ministerstvo školstva a hlavne samotný minister. Možno až maxister!

Bezáková Mária napísal:

Nedá mi nezareagovať na zverejnenie vyhlásenia pána ministra o šikanovaní žiakov učiteľmi v školách . Takáto absurdita, ktorú sa pokúša zniesť na plecia učiteľov je amorálna. Vyučujem Etickú výchovu- doporučila by som ju absolvovať všetkým politikom, štátnym úradnikom a pracovníkom médii. Dnešné dieťa už nevie čo je pravda a čo lož. Nemá vzory , bohužiaľ, nie je ich \„kde vziať\“!!!! Zostáva mu len chápavý učiteľ, ktorý si ho vypočuje a venuje mu pozornosť aj napriek veľkej pracovnej záťaži. Otočme však aj inú stranu – vedia kompetentní, že do chápajúcich a pozorných učiteľov sa často \„obujú\“ ich vlastní žiaci, ktorí sa odvážia ich zosmiešniť na sociálnych sieťach???? Veď to vidia v médiách!!!!
Vráťme školstvu a učiteľovi ten post, ktorý mu právom patrí,aby si nemusel ho vydobíjať neustálym presvedčovaním.

Monika Karolčíková napísal:

Pekná obhajoba učiteľského stavu a dobré politické vyhlásenie. Len je smutné, že si učitelia nevedia oficiálne priznať, teda vedia ale len v súkromných rozhovoroch, v diskusii pod blogmi a na fb, že sú v školstve učitelia, ktorí šikanujú nielen svojich kolegov ale aj svojich žiakov.
Je načase priznať, že v školstve je veľa učiteľov, ktorí šikanujú, ktorí sú z pedagogického hľadiska nevhodní do škôl a prijať ďalšie opatrenia. Je načas priznať, že v škole je šikana medzi deťmi a učiteľ nie je schopný túto situáciu v niektorých prípadoch nielen riešiť ale ani ovplyvniť. Je načase prijať opatrenia, ktoré by aspoň časť vecí začali riešiť. Jeden alebo dvaja učitelia v škole, ktorí prekračujú určitú hranicu, dokážu pokaziť prácu celému pedagogickému zboru a majú dosah takmer na všetkých žiakov školy. Tak ako to je s tým vplyvom učiteľa?

drackvoa napísal:

A co sikanovanie ucitelov zo strany ziakov? To riesit nebudeme?
Ci ako inak nazvat provokacie , pripomienky ku kazdemu slovu, vysmech , lebo moj ocinko je podnikatel, alebo ja som buduci sportovy reprezentant, tak co ti ucitel vobec po mne chces?
O romskych detoch, a problemoch tam nebudem hovorit, co vsetko by sme mali a ako to potom vyzera
Dik za vianocny darcek. Ako vzdy potesil.

Monika Karolčíková napísal:

Odpoveď pre drackvoa:

Ale áno, vec treba riešiť komplexne. Sorry, kto dovolí podnikateľským a iným deťom také maniere, v škole by mali platiť pravidlá pre všetkých bez rozdielu, vrátane učiteľov. Čo ste si za posledných viac ako 15–20 rokov dovolili, to máte. Ono tlak riaditeľa na učiteľov, aby pristupovali k určitej skupine detí inak, nie je vôbec zanedbateľný. Svedčia o tom desiatky komentárov, ktoré som čítala. Sú učitelia, ktorých rešpektujú všetci žiaci-študenti, aj to arogantné dieťa lekára, poslanca, podnikateľa, sponzora … . A čo sa týka rodičov, po urážlivých komentároch od učiteľov na adresu rodičov, ak taký učiteľ očakáva spoluprácu, tak je trochu mimo, nehovorím, že si nezaslúži slušný prístup. Nie je učiteľ ako učiteľ, nie je rodič ako rodič. Nie sú všetci zodpovední a nie sú všetci neschopní, platí pre všetky tri skupiny – žiak, rodič, učiteľ.

Emil napísal:

clanok/1007018/

v-povazskej-bystrici-sa-ziaci-stazuju-na-sikanovanie-ucitelom.html

bielamyska napísal:

bielamyska
08.11.2011 | 09:01
Moj 12r syn ma zo skoly doslova stres. Kazde rano mi pride od neho do prace sms :ja sa bojim, mne je zle,… Hoci sa s nim denne ucim ,skusam ho a vie, pred ucitelkami ma tremu.Oni to vsak vnimaju,ze nevie…,zas nevie… Chodi aj na doucovanie an.j. P. ucitelka je s nim velmi spokojna,ale ta v skole mu neda aj tak inu znamku ako 4,5! Vravi mi: mami naco sa mam ucit? ved aj tak dostanem 4,5! P:S: Hovori sa: ZIACI SU TAKI DOBRI AKY DOBRY JE ICH UCITEL!! a je tiez pravda odveka,ze : NIE LEN SATY ALE AJ UCITEL ROBI CLOVEKA! Pekny den vsetkym! (menej -)

bielamyska napísal:

A nás dejepisár na gympli častoval nežnými výrazmi \„vy barbari, vandali, opice sprosté\“… Radi na to spomíname :-))

xxxxxxxxxxx

chcel by som vedieť či je toto šikanovanie zo strany učiteľa alebo nie.
Príklad:
Do triedy chodí 20 žiakov, majú hodinu matematiky a učia sa obsah geometrických tvarov.
Každý žiak ide k tabuli a učitelka mu zadá úlohu,aby vypočítal obsah štvorca so stranou \„a\“ napr. 5cm.
Samozrejme, už šlo 19 žiakov a na rade je ten 20. Ten je trochu šikovnejší ako tí ostatní.
Príde k tabuli a učitelka mu zadá úlohu vypočítať obsah napr. sedemuholníka. Samozrejme, nevie lebo sa to nenaučil ,tak ešte k tomu dostane poznámku alebo 5.
Je toto šikana, keď všetci dostanú zadanú takú istú úlohu(obsah štvorca) a on jediný dostane inú (obsah sedemuholníka) a ešte k tomu dostane 5/poznámku?

xxxxxxxxxx

…hm .....

Stredná škola , prvý ročník – prvá hodina ruštiny …každý sa predstavoval \" pedagógovi \"…

Prišlo aj na mňa …

Dialóg :
\" Volám sa …X.Y. \„
\“ nemáš náhodou brata v 3. F. \„
\“…áno…\"

…he a bol som v prdely…doslovne tri roky !!!!!!… ten jeden ( druhý ročník – debo lapil infarkt ) bol o inom …
Hneď na v prvom ročníku mi na polročné vysvečko zadrel piaťorku a na konci reparát …
…ďalej radšej nepokračujem , neuverili by ste mi …:confused:

xxxxxxxxxxxx

a ten môj \„mudrc\“, čo na mne celé dva roky sedel (najlepšia známka bola 3 – inač len 4–5), toho som si ako na truc vyvolil (predmet) na maturitu – (písomka za 4 :D – po \„reklamácii a následnej kontrole\“ direktorom bola 2) kým ostatní vypadli od ústnych po 10 minútach, mňa tam moril 50 minút (stále \„doplňujúce\“ otázky), až kým ho predseda komisie (dekan z VŠ) nezabrzdil a mňa láskavo neprepustil (konštatoval, že by to malo byť za 1 – \„mudrc\“ však že nevyhovujem, teda 5 – nakoniec 3).

Stazovatel napísal:

Ano, v sucasnoti exitsije sikana zo vsetkych zucastneych stran. Kde je ale spravodlivost ked ucitel si uplatnuje svoje \„male bozstvo\“ a tym sa dopust sikany a diskriminacie ziaka. Moja manzelka je studentkou denneho studia a napriek tomu,ze mame jednoznacny dokaz aj od psychiatra,ze sikana a diskriminacia jej osoby zo strany ucitela je na mieste, kompetentny nie su ochotny nic s tym robit. Dokedy bude riaditelka cakat, dokedy bude minusterstvo necinne ked im davame jasne signaly,ze tam nie je nieco v poriadku. Ked skonci moja manzelka na psychiatrii, potom nebudem setrit nikoho a jednoznacne to budem riesit podanim trestneho oznamenia na policii a potom nech nechodia plakat ,ze im nicim rodinu alebo zamestanie ked nechcu pocuvat druhu stranu. Uz niekolkymi sposobmi sme sa pokusili riesit tuto vec sluzne a bez zbytocnych emocii ale dokedy to mame trpiet. Ked bude neskoro a nasa dcera pride o matku a ja o manzelku. Fuj takym ucitelom ktory spinia toto povolanie a spravaju sa ako bohovia lebno oni mozu. Nech si precitaju skolsky zakon a tiez respektuju ich povinnosti voci studentovi ako aj student ma svoje povinnosti voci nim tak aj oni nech rspektuju tie ich. Chcem len aby moju manzelku pripravili na vykon povolania a nie nicili mi rodinu.