Reakcia SKU na Programové vyhlásenie vlády SR

Programové vyhlásenie vlády nesplnilo očakávania pedagogickej verejnosti. Napriek tomu, že sa v ňom objavujú formulácie sľubujúce zmeny v školstve v tomto volebnom období, nie sú konkrétne a nepredstavujú skutočný záväzok, ktorého odpočet bude musieť táto vláda predostrieť verejnosti v závere svojho mandátu. Zástupcovia Slovenskej komory učiteľov sa nepodieľali na tvorbe návrhu programového vyhlásenia v oblasti školstva, návrh sme len pripomienkovali a ministerstvu predostreli vlastné požiadavky. Žiaľ, absolútna väčšina z nich sa do definitívnej podoby PVV nedostala. Požiadavky zvýšenia miezd a navýšenia financovania školstva, ktoré považujeme za kľúčové a nevyhnutné návrhy na skvalitnenie školského systému, neboli zapracované v očakávanej miere. SKU sa ako jeden zo signatárov Deklarácie OZPŠaV a partnerských reprezentácií stotožňuje s vyhlásením, ktorým tieto organizácie vyjadrujú zásadnú nespokojnosť s nedostatočným finančným zabezpečením deklarovaných zmien, hlavne dôstojného postavenia zamestnancov v školstve  a vede.

SKU vyzýva svojich členov a sympatizantov k tomu, aby podporili protesty a nátlakové akcie, organizované OZPŠaV a Iniciatívou slovenských učiteľov. Len spoločným úsilím dokážeme vyvinúť dostatočný tlak na vládu, ktorá si napriek všetkým signálom neuvedomuje kľúčové príčiny súčasného stavu slovenského školstva. Kvalitné školy a vzdelaná spoločnosť sú základným pilierom jej prosperity a zabraňujú ďalšiemu šíreniu demagógie a intolerancie.

Dátum pridaniaPiatok, 15. Apríl, 2016 @12:29

Ivan Olejár napísal:

VÝSMECH ISU, OZPŠaV i PEDAGÓGOM
14.4.2016 o 11:24
Moja reakcia na Sme.sk na programové vyhlásenie ohľadom platov pedagógov, za ktorou si plne stojím, no som dlhodobo práceneschopný a taK REAGUJEM LEN príspevkami… Iv Olejár-pedagóg
Tak takéto otvorené N A P Ľ U T I E DO T V Á R Í – skutočne všetkým aktívne činným pedagógom SR, s výnimkou parlamentných a vládnych kolaborantov so štátnou mocou v SR z našich radov, si nedovolili -ANI TYRANI KOMUNISTI !!!

Verím, že najväčšiu reformu školstva v dejinách SR, po všerajšku nepodporí skutočne nikto z kolegov – učiteľov regioškolstva! 6%, AJ TO IBA PRIEMERNÉ ZVÝŠENIE PLATOV v školstve – celá priemerka sa môže použiť na nepedagógov a začinajúcich pedagógov – ( a my starší, dostaneme symbolické percento, kolegovia, obrovský pozor!!!!) a ich relatívne slušné zvýšenie miezd, zaplatíme my – starší a najstarší. Neraz už tak totiž bolo, je i bude.! Varúj! Aj vládny návrh s tým počíta, preto tvrdí, že zvýšenie miezd o – v PRIEMERE = 6%. Tieto ťahy školských štátnych úradníkov v čele s ministrom, pán PLAVČAN – rozoštvávajúce a ostro znepriateľujúce rôzne vekové kategórie v tímoch pedagógov škôl a školských zariadení, do dôsledkov a veľmi dobre poznáme!!! Hodíte nám rozlične objemné kosti, my sa o nich poruveme, a vy nás zotročujete, pretože nie sme jednotní a schopní jednotných nátlakových akcií práve proti vám – starým chrenom, ktorí desaťročia presúšate kosti na ministerstve školstva, v inšpekcii, na MPC, vo VUDPaPe a iných organizáciách ministerstva! Vy si – LEN , rafinovane umne a sofistikovane meníte výnosné úradnícke posty (aj v poslednom prípade náhrady Draxlera-Plavčanom! Veď to každý uvažujúci pedagóg vie, (ako na šachovnici pri gardé!). Je zrejmé, že z takto zabetónovaného ministerstva i centrálnych školských inštitúcii môže zavanúť len pach direktív, príkazov, nariadení, metodických pokynov, vyhlášok a smradu zakonzervovaného hnijúceho a rozpadavajúceho sa školského systému. Ešte nám oznámte, že spoluautormi najväčšej reformy – sú znovu – bývalí spolupracovníci ŠtB – profesori Zelina a Turek, či mäkkýš Mikolaj  – a môžete rovno odstúpiť, pán minister. Auguiášov chliev školských úradníkov treba najprv poriadne od podlahy vyčistiť, nie 26 rokov pokútne preskupovať sily ako v šachovej partii. Myslím, školskí úradníci štátnej služby s nami pedagógmi verejnej služby.

Napr. nás pedagógov – už celých 13 rokov platovo diskriminovaných VOČI PRáVE ÚRADNíKOM štátnej správy. ČÍM? Nuž,súčasne už 13 rokov platnými dvomi ROZLIČNÝMI VÝSLUHOVÝMI AUTOMATMI. Úradníci=1% z tarify za každý rok úradníckej praxe do konca služby; Pedagógovia:1% prvých 16 rokov verejnej školskej služby; iba 0,5% v intervale 16–32 rokov praxe a nad 32 rokov praxe paradoxne, namiesto vernostného či definitívy – 0%, slovom NULA PERCENT, pán FICO (radi hovoríte o nulách, ktorou ste voči pedagógom aj vy osobne!!!! a darí sa vám ňou zostať už tretie vládne obdobie, čo je slovenský rekord a primát). To je DISKRIMINÁCIA  – DVOJNÁSOBNÁ – tak v porovnaní s vekovo mladšími kolegami, ako aj so školskými úradníkmi. Taký Čaplovič, ako úradník so 45 ročnou praxou v školstve má mesačne 45% -takmer polovicu zo základu platovej triedy, kým hociktorí z nás učiteľov regioškolstva môže mať desaťkrát lepšie výsledky v edukácii ako starý chren, no dostane v staršom veku, ani nie štvrtinu, presne maximálne 24% zo svojej základnej platovej triedy. Pýtame sa prečo? Veď do roku 2002/2003 sme mali identický automat za výsluhu rokov ako úradníci, vrátane FIca a spol. KTO sa odvážil ho nahradiť diskriminačným a z akých dôvodov? Vysvetlite to, kompetentní úradníci a poslanci NR SR???

Takže najväčšia reforma je už v zárodku ohrozená a dusená starými prístupmi školských úradníkov a neprajných vládnych činiteľov. Dúfam, pán kolaborant Ondek a odborárski bossovia, že sa vám konečne otvoria oči a protestmi i v krajnosti – časovo neobmedzeným štrajkom – ešte v školskom roku 2015/16(!), bez 100 dní pokoja vláde, dosiahneme predvolebné požiadavky z čias ešte druhej Ficovej vlády. Amen

RNDr.PaedDr.ThMgr. Ivan Olejár – slobodný občan, dávno prekuknuvší Fica a jeho politikárčenie v školstve, zvlášť REGIONÁLNOM i jeho početné manipulácie požehnané Kažimírom – majstrom neprajnosti voči pedagógom na Slovensku – číslo jeden!!!!